آموزش تنبک در کرج، تمبک یا تنبک نام یکی از مهمترین سازهای ضربی (کوبه ای) ایرانی است. سازی با تکنیک های بسیار پیچیده و خاص اجرایی که از نظر جایگاه سختی در رده سخت ترین سازهای کوبه ای جهان به لحاظ نوازندگی قرار می گیرد.فرم بدنه ساز تمبک جامی شکل است و جنس بدنه از چوب ساخته می شود.
آموزش تنبک نوازی (تمبک) زیر نظر بهترین مدرس موسیقی سنتی کرج و ایران مطابق با به روز ترین روش های آموزشی
برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبتنام در کلاسها، فرم ثبت نام پر نمایید یا با کارشناسان آموزشگاه تماس بگیرید. اگر شما هم به یادگیری تمبک علاقهمند هستید، در این مقاله به شما کمک خواهیم کرد تا بهترین گزینهها را برای آموزش تمبک در کرج پیدا کنید.
ویژگی ها وجه تمایز کلاس های ساز های کوبه ای در آموزشگاه سازنو
در کلاس های بنده دوستان تنها ساز خودشون رو آموزش نمیبینند بلکه با تکنیک ها و ساز های کوبه ای دیگه هم آشنا میشن و در اصلا ما روی پرکاشنیست شدن هنرجو ها تمرکز میکنیم.
یعنی کسی که ساز تنبک رو پیش ما ثبت نام میکنه در کنارش با داربوکا دف کاخن جیمبی و بقیه ساز های کوبه آشنا میشه و میتونه ساز های کوبه ای دیگه هم بنوازه و توی کلاس ها ما با هنرجو ها نه تنها ریتم های اصلی و پایه موسیقی رو کار میکنیم.
بعد از این ها ریتم های فولک ایرانی ماننده ریتم های جنوبی ، بختیاری ، خراسانی ، ترکی ، کردی ، و ترکی هم با دوستان کار میکنیم و بعد از این ها سراغ ریتم های ترکی و عربی میریم مانند ریتم های ملفوف ، بلدی ، مقسوم و…..
و بعد با ریتم های غربی و فلامنکو آشناییت پیدا میکنند مثل کانتری شافل مارتیو و …
یا تانگوس و بلوریاس و رومبا و……
و ما در تمامی جلسات سعی میکنیم که موسیقی مربوط به هر کدام از این ریتم ها هم با هنرجو ها کار کنیم که گوششون به موسیقی این مناطق و این ریتم ها عادت کنه.
آموزش تنبک برای مبتدیان
ابتدا، با اجزای مختلف تنبک آشنا شوید. تنبک از دو بخش تشکیل شده است: تنبک بزرگ (دایره کوچکتر) و تنبک کوچک (دایره بزرگتر). همچنین، یک رام (میزان) و یک چوبک (مضراب) که بر روی تنبک قرار میگیرد، وجود دارد. در این بخش به آموزش تنبک برای مبتدیان میپردازیم.
تنبک، ساز کوبهای اصیل ایرانی، با صدایی گرم و دلنشین، همواره جایگاه ویژهای در موسیقی سنتی ایران داشته است. یادگیری این ساز، علاوه بر آشنایی با ریتمهای متنوع، فرصتی برای تجربه لذتبخش موسیقی است.
شروع یادگیری تنبک
یادگیری تنبک، ساز اصیل ایرانی، نیازی به استعداد ذاتی ندارد. با انتخاب ساز مناسب و آشنایی با تکنیکهای پایه، میتوانید نواختن ریتمهای دلنشین را آغاز کنید. تمرین منظم و گوش دادن به موسیقی سنتی، کلید موفقیت شما در این مسیر است. از منابع آموزشی معتبر کمک بگیرید و با صبر و پشتکار، به یک نوازنده ماهر تنبک تبدیل شوید.
انتخاب ساز مناسب
برای شروع، نیازی به تنبکهای گرانقیمت ندارید. یک تنبک با کیفیت متوسط میتواند انتخاب مناسبی باشد. به جنس پوست و بدنه تنبک توجه کنید. پوستهای شفاف و بدنههای چوبی، معمولاً صدای بهتری دارند.
آشنایی با تکنیکهای پایه
نحوه صحیح نشستن و قرارگیری دستها روی تنبک را بیاموزید.
با ضربات اصلی تنبک مانند “تم”، “بک” و “پلنگ” آشنا شوید.
تمرینات مربوط به هر ضربه را به طور منظم انجام دهید تا تسلط کافی پیدا کنید.
یادگیری ریتمهای ساده
با ریتمهای ساده و پرکاربرد مانند “شش و هشت” و “چهار چهارم” شروع کنید.
به مرور زمان، ریتمهای پیچیدهتر را تمرین کنید.
از مترونوم برای حفظ ریتم استفاده کنید.
گوش دادن به موسیقی
به قطعات موسیقی سنتی ایرانی که در آنها از تنبک استفاده شده است، گوش دهید.
سعی کنید ریتمهای مختلف را تشخیص دهید و آنها را با تنبک تمرین کنید.
چند ترفند مهم در یادگیری تنبک برای مبتدیان
- تمرین منظم: تمرین روزانه، حتی برای مدت زمان کوتاه، بسیار مهم است.
- صبر و پشتکار: یادگیری هر ساز موسیقی نیازمند صبر و پشتکار است.
- لذت بردن از موسیقی: از نوازندگی تنبک لذت ببرید و اجازه دهید موسیقی شما را به آرامش برساند.
با شرکت در کلاسهای آموزش تنبک در کرج، میتوانید به یک نوازنده ماهر تنبک تبدیل شوید و از نواختن این ساز اصیل ایرانی لذت ببرید.
نحوه قرارداد ساز برای نواختن بر روی پا
قدم اول در یادگیری نوازندگی تنبک، نحوه نگهداشتن آن در دست است. نگهداشتن تنبک در سبکهای مختلف (مانند کلاسیک و ایرانی) تفاوت دارد و درست نگهداشتن تنبک تأثیر زیادی بر نواختن و تولید صدای مناسب دارد. برای نوازندگی تنبک حرفهای، تنبک را روی زانوی چپ خود قرار داده و دست راست را بر روی سطح سمت راست تنبک قرار دهید. سازی با تکنیک های بسیار پیچیده و خاص اجرایی که از نظر جایگاه سختی در رده سخت ترین سازهای کوبه ای جهان به لحاظ نوازندگی قرار می گیرد.
ساختمان تنبک
اگر می خواهید این ساز را یا بگرید اول باید کمی با ساختمان این ساز آشنا شوید.
- پوست
- دهانهٔ بزرگ
- تنه
- پا
- گلویی (نفیر)
- دهانهٔ کوچک
تکنیکهای ضربه زدن
دو تکنیک اصلی ضربه در تنبک شامل “باز” و “بسته” است. ضربه “باز” صدای تریبل (صدای زیر با فرکانس بالا) را تولید میکند که با زدن دست راست به سطح سمت راست تنبک ایجاد میشود. ضربه “بسته” صدای باس (صدای بم وسیع) را تولید میکند که با زدن دست چپ به سطح سمت چپ تنبک ایجاد میشود. پس از یادگیری مبانی ابتدایی، میتوانید تکنیکهای پیچیدهتری مانند رول، فلام و درگ را یاد بگیرید. این تکنیکها صداهای پیچیده و غنیتری را تولید میکنند.
تمرین ریتم
بعد از آشنایی با تکنیکها، مهم است که با تمرین ریتم شروع کنید. میتوانید با تمرین ریتمهای ساده آغاز کنید و به تدریج به ریتمهای پیچیدهتر مانند چهارگانه، سهگانه و ششگانه پیشروید.
تکنیک های نوازندگی ساز تنبک
تمبک را بطور خوابیده روی پای چپ می نوازند و از هر دو دست در نواختن آن استفاده می کنند. البته باید متذکر شویم نوازندگانی نیز هستند که تمبک را روی پای راست خود قرار می دهند. قدمت این ساز به پیش از اسلام می رسد و جزء قدیمی ترین سازهای ایرانی محسوب می شود.
در نوازندگی ساز تمبک از تکنیک هایی مانند « ریز » « پلنگ » ، « تم » ، « بک » می توان یاد کرد. تکنیک های نوازندگی ساز تمبک و همچنین جایگاه این ساز در چند دهه اخیر دچار پیشرفت قابل توجهی شده تا حدی که امروزه بعنوان ساز تکنواز و مستقل حضور خود را ثابت کرده و این پیشرفت ها شاید بیش از هرکس دیگر مرهون حمایت ها و زحمات سه تن از اساتید این ساز بنام های: حسین تهرانی، بهمن رجبی، نوید افقه است.
تمبک را بطور خوابیده روی پای چپ می نوازند و از هر دو دست در نواختن آن استفاده می کنند. البته باید متذکر شویم نوازندگانی نیز هستند که تمبک را روی پای راست خود قرار می دهند. قدمت این ساز به پیش از اسلام می رسد و جزء قدیمی ترین سازهای ایرانی محسوب می شود.در نوازندگی ساز تمبک از تکنیک هایی مانند « ریز » « پلنگ » ، « تم » ، « بک » می توان یاد کرد.
برخی از نوازندگان برجسته تنبک
در این میان حسین تهرانی را پدر تنبک می دانند. از نوازندگان برجسته تمبک می توان به حسین تهرانی، جهانگیر ملک، بیژن زنگنه، امیر ناصر افتتاح، محمد اسماعیلی، مرتضی عیان، ناصر فرهنگفر، داریوش زرگری، بهمن رجبی، پژمان حدادی و نوید افقه اشاره کرد. همچنین شما هنرجوی گرامی می توانید زیر نظر اساتیدی با تجربه و متخصص در بهترین آموزشگاه موسیقی در کرج، به آموزش تمبک بپردازید.تمبک را بطور خوابیده روی پای چپ می نوازند و از هر دو دست در نواختن آن استفاده می کنند.
نمونه فیلم آموزشی
چندنکته مهم در آموزش تنبک:
- در انتخاب استاد تنبک خود دقت کنید و سپس به او اعتماد کنید
- حداقل سن آموزش تنبک از 6 سالگی می باشد
- اگر در هنگام تمرین، در نواختن حرکتی در تنبک مشکل دارید سعی کنید از استاد خود کمک بگیرید.
- اگرمایلید که همزمان با نواختن سازهای مختلف بتوانید به کمک تنبک تان با آنها همراهی کنید، نباید عجله داشته باشید ،چون این کار نیاز به تسلط کامل شما بر تنبک و همچنین قوی شدن ریتم و گوش شما دارد که حداقل 4 تا 6 ماه زمان می برد.
- خانمها باید بین بلند کردن ناخن و آموزش تنبک یکی را انتخاب کنند و البته از نظر ما داشتن دستان هنرمند بسیار زیباتر است.
- کوبیدن کودکان بر روی میز و سایر لوازم منزل به دلیل حس کنجکاوی و گوش کردن به صداهای مختلف است و دلیل بر استعداد و توانایی آنها در نواختن سازهای کوبه ای نیست!!
- فرزندان خود را به اجبار در کلاس تنبک یا هر ساز دیگری ثبت نام نکنید.ممکن است او در زمینه ورزش، یا هر موضوع دیگری موفق تر باشد.
- تمبک را می توانید به 2 صورت گوشی و یا با نت آموزش ببینید.تنبک نیز مانند بسیاری از سازهای دیگر دارای نت است ، ولی در مورد سازهای کوبه ای دیگر نت مخصوصی برای یک آهنگ وجود ندارد و ریتمها تقریبا کلی است.
همچنین شما هنرجوی گرامی می توانید زیر نظر اساتیدی با تجربه و متخصص در بهترین آموزشگاه موسیقی در کرج، به آموزش تنبک بپردازید.
ساز نو