آشنایی با ساز ترومبون و انواع آن

آشنایی با ساز ترومبون و انواع آن

ترومبون در دسته سازهای بادی برنجی قرار دارد. این ساز برای اولین بار در ایتالیا ساخته شده است که در کلیساها نواخته می‌شد. اصلی‌ترین تفاوت این ساز با سازهای بادی دیگر مکانیزم کشویی آن است. در دیگر سازهای بادی یک دریچه سوپاپ قرار دارد که تغییر صدا با فشار دادن آن اتفاق می‌افتد اما در ساز ترومبون این تغییر صدا با جلو و عقب کردن طول آن مکانیزم کشویی اتفاق می‌افتد. این مقاله توضیحات جامعی در مورد آشنایی با ساز ترومبون داده و به نحوه نواختن آن اشاره می‌کند.

ترومبون چیست؟

ساز ترومبون از زمان رنسانس برای اجرا در کلیساها ساخته شده است. خواستگاه این ساز ایتالیا بوده که در آن‌ جا به ترومپت بزرگ معنا می‌شد. اولین فردی که این ساز را به رپرتوار ارکسترال وارد کرد لودویگ فان بتهوون بود. وی در اجرای آخر سمفونی پنجم خود نقش بسزایی را در ترویج این ساز ایفا کرده است.

همچنین بخوانید: آشنایی با ساز هورن

آشنایی با ساز ترومبون و انواع آن

مشخصات اصلی ساز ترومبون

قسمت اصلی این ساز لوله خمیده آن است که به شکل استوانه طراحی شده است. این لوله استوانه‌ای شکل به یک ناقش گشاد ختم می‌شود که طرف دیگر آن نیز دهانه‌ای در شکل فنجان است. صوت‌هایی که در این ساز ایجاد می‌شود با لغزاندن لوله و جلو عقب دادن آن تغییر می‌کنند. شباهت ترومبون با ساز ترومپت در فضای داخلی استوانه‌ای شکل آن است و قطر آن نیز غیر قابل تغییر است.

همچنین بخوانید: ترومبون چیست؟

آشنایی با ساز ترومبون و انواع آن

انواع مختلف ساز ترومبون (Trombone)

در حالت کلی می‌توان گفت که ما دو نوع ترومبون داریم که از نظر شکل و ظاهر با هم تفاوت‌هایی دارند. معروف‌ترین نوع ترومبون که طرفداران زیادی داشته و در ارکسترهای سمفونیک نیز بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد، ترومبون کولیس و یا همان کشویی است. یکی از تکنیک‌های این نوع از ساز ترومبون که در موسیقی جاز استفاده می‌شود، تکنیک گلیساندو است. دسته دوم از ترومبون، سوپرانو، پیکولو، آلتو و کنترباس است که هر کدام از این سازها دارای هفت پوزیسیون هستند. در این نوع از ترمبون‌ها نوع صدادهی و اندازه کلی ساز متفاوت است. همچنین گفته شده است که دسته دوم از ساز ترمبون در ارکسترهای سمفونیک مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

ترومبون سوپرانو

در حالت کلی سوپرانو نام گونه‌ای از موسیقی است که برای اپرا مناسب بوده و صدای بسیار زیری دارد. به عبارتی دیگر به صدای زن سوپرانو گفته می‌شود.

ترومبون پیکولو

نوع دیگری از ساز ترومبون، ترومبون پیکولو است. این ساز نیز مانند سوپرانو صدای بسیار ریز داشته و در ارکسترها نیز همراه با دیگر سازهای بادی برنجی نواخته می‌شود.

ترومبون آلتو

واژه آلتو در زبان ایتالیایی یعنی صدای بلند. این واژه در موسیقی نیز به معنی صدای آواز است که رنگ صدایی بین تنور و سوپرانو دارد.

کاربردهای مختلف ساز ترومبون

همانطور که قبلا هم اشاره شد یکی از مهم‌ترین کاربردهای این ساز نواختن آن در کلیساها بود که در موسیقی‌های مذهبی استفاده می‌شد. ترومبون توسط لودویگ فان بتهوون برای عموم مردم نیز رایج گشت. علاوه بر کلیسا و اجرای موسیقی مذهبی کاربرد دیگر ترومبون در موسیقی جاز است و نوازندگانی مانند تامی دورسی، جی جی جانسون و گلن میلر به وفور در آهنگ‌های خود از این ساز استفاده کرده‌اند. ساز ترومبون یکی از سازهای مهمی است که در اوج موسیقی‌ها می‌توان از صدای این ساز کمک گرفت.

نحوه نواختن ساز ترومبون

برای نواختن این ساز ابتدا باید لب‌های نوازنده بر روی مجرای ورودی ساز قرار بگیرد. صدای این ساز با دمیدن هوا بر داخل آن ایجاد می‌شود. با دمیدن هوا بر مجرای ورودی ستون‌های هوایی تعبیه شده در داخل ترومبون به لرزش درآمده و صدا تولید می‌شود. برای ایجاد تغییر در صدای ساز نیز باید کولیس را حرکت داد. برخلاف سازهای بادی دیگر که برای ایجاد تغییر صدا در آن‌ها باید دریچه‌های ساز را فشار داد. با این وجود برخی از مدل‌های به روز ساز ترومبون نیز یک اتصال دریچه‌ای دارند که وظیفه آن‌ها پایین آوردن سطح ساز است. از جمله این دسته از ترومبون‌ها می‌توان به ترومبون‌های سوپاپ‌دار اشاره کرد.

رایج‌ترین نوع ساز ترومبون و ویژگی آن

معروف‌ترین و پرکاربردترین ساز ترومبون، ترومبون تنور است. این ساز در دسته سازهای انتقالی نیست و این مهم‌ترین ویژگی آن است. نت نویسی این ساز با سر کلید فا و دو خط چهارم صورت می‌گیرد. از دیگر ترومبون‌های معروف می‌توان به آلتو و باس اشاره کرد که این دسته در گروه سازهای انتقالی قرار دارد.

ترومبون تنور

مکانیزم اصلی ساز ترومبون
ترومبون نیز مانند برخی از سازهای بادی دیگر به شکل U است اما یک تفاوت اساسی با آن‌ها دارد. قسمت کشویی این ساز که برای تغییر صدا و ایجاد نت‌های مختلف است، بر قابلیت فنی این ساز افزوده و آن را از دیگر سازهای بادی جدا می‌کند. با کمک این مکانیزم کشویی می‌توان دامنه صدایی را گسترش داد. شما میتوانید جهت آموزش ساز ترومبون در بهترین آموزشگاه موسیقی درکرج زیر نظر بهترین اساتید این ساز بادی را یاد بگرید. کافیست با شماره: ۰۹۱۲۶۷۸۴۹۵۷   تماس بگرید .

همچنین بخوانید: همه چیز درباره ساز ساکسیفون

آشنایی با ساز ترومبون و انواع آن

 

مطالب دیگر:

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *