موسیقی از مهمترین هنر های مورد علاقه اقوام مختلف است که زمان دقیق پیدایش آن برای نخستین بار، تا کنون مشخص نشده است. همچنین در تاریخ موسیقی، نام نخستین فردی که پی به قدرت این آوای دلنواز برد، ناشناخته مانده است. ما در اینجا مختصری از تاریخچه موسیقی را عنوان می کنیم که دانستنش خالی از لطف نیست.
فهرست مطالب
موسیقی در جهان چگونه به وجود آمد؟
موسیقی، مجموعه آواهاییست که احتمال می رود از قبل پیدایش قدرت تکلم، در میان انسان ها به وجود آمده باشد. موسیقی را می توان از جمله هنر هایی دانست که شاید اندک شمار به آن علاقه ای نداشته باشند. مطابق با اکتشافات تاریخشناسان، این هنر انسانی به ۵ الی ۷ هزار سال پیش باز می گردد. پیشبینی می شود که در کل جهان این هنر وجود داشته است، اما اصلی ترین شمایل آن مربوط به جغرافیای ایران، ژاپن و یونان می باشد. همچنین در این کشورها، قدمت موسیقی بیش از قدمت آن در سایر کشورها عنوان شده است. در تاریخ کشور ژاپن گفته می شود که آن ها در هنگام خورشید گرفتگی، آواز می خواندند. زیرا که معتقد بودند، خورشید ناراحت شده و با آواز خواندن او را شاد می کردند.
لازم است بدانید که تاریخ موسیقی به مذهب و دین خاصی محدود نیست و همه مذاهب به موسیقی علاقه نشان داده اند. به طوری که بوداییان در کتاب های مذهبی خود از یک نوع موسیقی خاص استفاده می کردند. همچنین اعمال مذهبی آن ها با رقص و آواز همراه بود. در آیین یهودی نیز اثری از موسیقی به چشم می خورد و گفته می شود که حضرت داوود با صدای خوش خود، نقش موثری در تکمیل تاریخ موسیقی داشته است. این موسیقی که تنها به طور آوازی خوانده می شد، در سال ۹۳۰ با حروف الفبای نوظهور، ادغام شد و در نهایت نت های امروزی که شامل دو، ر، می، فا، سل، لا، سی می باشد، در سال ۱۴۵۰ اختراع شد.
تاریخ موسیقی چه ارتباطی با فیثاغورث دارد؟
فیثاغورث یکی از بزرگ ترین دانشمندان ریاضی جهان است که تصمیم گرفت تا ارتباط میان موسیقی و ریاضی را به دست آورد. او مطابق با قواعد ریاضیات، دامنه ارتعاشات یک سیم در ساز چنگ را در ابتدا اندازه گرفت. سپس سیم را نصف کرد و دامنه را برای بار دوم اندازه گرفت. فیثاغورث اختلاف میان این دو عدد را اکتاو نامید و با تقسیم نمودن آن به عدد ۱۲، نت های جدیدی را خلق کرد. متاسفانه این چرخه به وجود آمده از نظر قواعد ریاضی درست بود، اما برخی از نت ها و کوک های او گوشخراش عنوان شد.
تاریخ موسیقی در ایران
همان طور که ذکر شد، موسیقی قدمتی بسیار طولانی در کشور ایران دارد. قدمت موسیقی در این کشور به دو دوره زمانی متفاوت تقسیم می شود که می توان به موسیقی قبل از اسلام و موسیقی بعد از اسلام اشاره کرد. لازم به ذکر است که تنها اطلاعاتی که از موسیقی قبل از اسلام در دست است، وجود سازی مانند تنبور امروزی و یا نقاشی یک گروه نوازنده ساز چنگ می باشد. پس می توان گفت که بیشتر قدمت موسیقی، به دوره زمانی پس از اسلام مربوط می شود. پس از این که اعراب، ایران را فتح کردند تا پایان دوره خلیفه های راشدین، خواندن هر نوع موسیقی ممنوع بود. در زمان بنی امیه از سختگیری های اولیه کاسته شد و سرانجام در زمان خلیفه های عباسی، موسیقی به اوج خود در تاریخ ایران رسید. در زمان صفوی، موسیقی رنگ تازه ای گرفت و از سبک گذشته خود خارج شد. سیر تکامل موسیقی در ایران روز به روز بهبود یافت تا به دوران امروزی رسید. هم اکنون موسیقی های اصیل ایرانی و نواختن ساز های متفاوت در بسیاری از آموزشگاه ها رایج است که می توان به بهترین آموزشگاه موسیقی در کرج، سازنو اشاره کرد.
تاریخچه پیدایش موسیقی کلاسیک
همانگونه که موسیقی در کشور های آسیایی بسیار محبوب بود، شهرتش در کشور های غربی نیز زبانزد عام و خاص بود. موسیقی غربی را اغلب با عنوان موسیقی کلاسیک می شناسند. این موسیقی در قرون وسطی، یعنی از سال ۱۴۰۰ میلادی وارد کشور های اروپایی شد. در این دوران، تغییرات بسیاری در موسیقی صورت گرفت که می توان به سادگی فرم ها و فواصل موسیقی و شکلگیری چندصداییها اشاره کرد. همچنین در موسیقی کلاسیک غربی، تئوری موسیقی از اصلی ترین مسائلی بود، که موسیقی دان ها به آن توجه ویژه ای داشتند. می توان گفت بیشترین تغییر این موسیقی به دوران پس از رنسانس باز می گردد. به طور کلی تاریخ موسیقی کلاسیک به چهار دوره تقسیم می شود که می توان به دوره های باروک، کلاسیک، رمانتیک و مدرن اشاره کرد.
پیدایش موسیقی مدرن
موسیقی مدرن، در واقع شکلگیری تفکر آوانگارد و نوگرایانه است که در نقاط مختلف تاریخی قرن بیستم به وجود آمد. پیدایش موسیقی مدرن از اواخر دهه ۱۹ میلادی آغاز شد و تا سال های مختلف قرن ۲۰ میلادی به صورت تکاملی ادامه یافت. در این دوران، موسیقی کلاسیک به معنای لعوی کلاسیک با چالش های مختلف مواجه شد و تعییر شکل یافت و گاها متحول نیز شد. با پیدایش ملودی های سازماندهی شده، صدا های تازه ای در موسیقی پدیدار شد. از مهم ترین ویژگی های این دوره توجه ویژه به صداهای جدید در موسیقی می توان نام برد.
شما عزیزان میتوانید جهت آموزش و یادگیری تمامی سازهای ایران و جهان به بهترین آموزشگاه موسیقی در کرج مراجعه فرمایید و یا با کارشناسان ما از طریق صفحه تماس با ما ارتباط حاصل فرمایید.